26 Mart 2009 Perşembe

KİRPİ KURABİYELER


Tarif yine acemi şef ten. Ve yine kızımın kreşteki 3 yaş partisi için. Tarifi aynen yayınlıyorum.
Malzemeler:
4,5 çay bardağı un
135 gr. oda ısısında margarin veya tereyağı
5 tepeleme çorba kaşığı pudra şekeri
1 yumurta akı
2 çay kaşığı şekerli vanilin
Yapılışı:
Tüm malzememizi yoğurup 4-5 parçaya ayıralım. Buzdolabında 1 saat dinlendirelim. Süre sonunda her bir parçayı dolaptan tek tek çıkarıp şekil vereceğiz çünkü hamurumuzun şeklini kaybetmemesi için soğuk olarak fırına girmesi gerekiyor.Fırınımızı 175 dereceye ısıtalım. Dolaptan aldığımız hamur parçasından ceviz kadar bir parça koparalım. (Hamuru ne kadar küçük şekillendirirseniz içi o kadar iyi pişer) Bu parçayı bir ucu sivri olacak şekilde yuvarlayalım.
Sivri ucu makas ile kirpinin ağzınını oluşturmak üzere yatay olarak keselim. Üst kısmından bir miktar boşluk bıraktıktan sonra (surat kısmı olacak) yine makasımızla hamuru kirpinin dikenlerini oluşturmak üzere yanyana keselim. Bu işlemi hamurun üst yüzeyi boyunca tekrarlayalım.
Hazırladığımız kirpinin göz kısmını oluşturmak üzere varsa iki adet boncuk şekeri hamurun ön kısmına koyup, elimizle birbirine doğru yaklaştırarak bastıralım. Göz için kuş üzümü, çörek otu, damla çikolata vs. de kullanabilirsiniz. Hazırladığımız kirpileri ısınmış fırına koyalım. Üzerleri pembeleşene kadar pişirelim. Daha sonra fırından hemen çıkarıp soğumaya bırakalım.

KURBAĞA KURABİYELER


3. yaş gününü kutladığımız kızımın, kreşteki doğum günü partisi için yaptığım kurabiyeler çocuklar tarafından çok beğenilmiş. Tarifi acemi şeften almıştım. Aynen onun tarifiyle hiçbir değişiklik yapmadan yayınlıyorum. Yapılış aşamalarını görmek için acemi şef e tıklayabilirsiniz.

Malzemeler:
130 gr tereyağı ya da margarin-oda ısısında beklemiş
Yarım su bardağı pudra şekeri
1,5 su bardağı un
2 çorba kaşığı kakao
Yapılışı:
Hamurumuzu kakao hariç yoğurup hazırlayalım. Biri birinden biraz daha küçük iki parçaya ayıralım, küçük parçaya kakao ekleyip tekrar yoğuralım. Beyaz hamurdan ceviz kadarını alıp top şeklinde yuvarlayalım. Elimizle ya avucumuzun içinde ya da düz bir yüzeyde avuç içi kadar açalım. Kakaolu hamurdan, açtığımız hamurun yarısı kadar bir parça koparalım. Şekildeki gibi yuvarlayıp beyaz hamurun üzerine koyalım. Beyaz hamuru dikkatlice kapatalım.
İki elimizin arasında yavaşça oval olarak yuvarlayalım ve birleşim yerlerini kaybedelim. Keskin bir bıçak yardımı ile ön kısmını dikkatlice ağız oluşturmak üzere keselim.
Bacakları oluşturmak üzere arka kısmı şekildeki gibi bıçakla iki yandan kesip hafifçe ayıralım. Sırtına bıçakla çizik atalım.
İki adet boncuk şeker ya da damla çikolata ile gözleri yapalım. Tepsiye koyduğumuz kurbağanın ağız açıklığını kaybetmemesi için iki adet kuru nohutla destek yapalım.
180 dereceye ısıttığımız fırına kurabiyelerimizi koyup, koyar koymaz ısıyı 100 dereceye düşürelim. Yaklaşık 20-25 dakika kurabiyelerin pembeleşmesini beklemeden pişirelim.
Afiyet olsun!

GOFRET DİSKLİ TWEETY PASTA

Doğum günü olan iki öğrencim için yaptığım pasta







KEDİ İLE FARE (TOM VE JERRY) PASTA

GOFRET DİSKLİ PASTA


Kızımın 3. yaş günü için evdeki kutlamamıza yaptığım pastası










TAZE MEYVELİ KEK



Malzemeler:
3 yumurta
3 su bardağı elenmiş un
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ
küçük küçük doğranmış kayısı, şeftali, vişne, ahududu vb.
kırılmış fındık
kayısı çekirdeği
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı:
Yumurtaları ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpın.Sonra süt, sıvıyağ, meyveler,fındık, kayısı çekirdeği, un, kabartma tozu ve vanilya ekleyip karıştırın.Yağlanmış kalıba dökülüp 170 derecede pişirin.Afiyet Olsun.

AYI WİNNİE (WİNNİE THE POOH) PASTA (2)




AYI WİNNİE (WİNNİE THE POOH) PASTA (1)





21 Mart 2009 Cumartesi

PATATES PÜRESİ VE KIYMANIN LEZZETLE DANSI



Malzemeler:
yarım kilo kıyma
3 adet domates rendesi
2 adet birer
1 adet kuru soğan
2 kaşık sıvıyağ
Püre için:
3 adet patates
1,5 bardak süt
1 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı:
Soğanları küçük küçük doğrayıp yağda pembeleştirin. Küçük doğranmış biberleri de ekleyin.Kıymayı ekleyin ve kavurun. Kıymalar pişmeye başlayınca 1 kaşık salçayı ekleyin karıştırın. Ardından rendelediğiniz domatesleri ve tuzla baharatları ekleyin. Domatesler suyunu saldıktan yemeğin suyu size az gelirse arzu ettiğiniz kadar sıcak su ekleyin. Pişen kıymaları fırın tepsisine yayın


Sıra geldi püreyi hazırlamaya... Haşlanmış patateslerinizi soyup rendeleyin ve bir kaşık yardımıyla ezin. Küçük bir tencereye tereyağını koyun. eriyen yağın içine pataeslerinizi atın ve karıştırın. Sütü ekleyin. Patatesler sütü emecektir. Patates pürenizin kıvamına göre süt miktarını artırabilirsiniz. Tuzunu ve kaşarı da ekleyip karıştırın. Patates pürenizi krema sıkacağına doldurup kıymanın üzerine çiçek çiçek sıkın. Ve Önceden ısıtılmış180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Yanında da bir tabak salata mmmm!
Afiyet Olsun.




PATATESLİ LORLU MİLFÖY SİMİTLERİ

Malzemeler:
1 büyük paket milföy hamuru
3 adet haşlanmış papates
yarım bardak tuzsuz lor
1 adet kuru soğan
1 kaşık salça
2 kaşık sıvı yağ
arzu ettiğiniz baharatlar ve tuz

Yapılışı:
İçi için patatesleri ezin, soğanı yağda kavurup salça ilave edin. İyice kavurduktan sonra baharatları ilave edin ve salçalı sosu patateslere katın. Peyniri de ilave edip iyice karıştırın.
Milföy hamurlarını merdane ile biraz enine biraz boyuna uzatıp bir dikdörtgen elde edin. bu dikdörtgeni de boyuna ikiye keserek İki dikdörtgen elde edin. Geometri dersimiz bitti sıra elişinde.:))) Dikdörtgenin uzun tarafına hazırladığınız içi yayıp rulo halinse sarın ve bıçakla kenarlarına çentikler atın. Bütün milföylere aynı işlemi uygulayıp, yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp bol susum ve çörek otu serpin. Önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet Olsun.

KIVIRCIKLI ZEYTİNLİ PATLICAN EZMESİ

Malzemeler:
4 büyük patlıcan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
tuz

sosu için:
4 yemek kaşığı mayonez
3 yemek kaşığı yoğurt
3 diş sarımsak
10 adet siyah zeytin
5 adet biberli yeşil zeytin
2 adet közlenmiş biber
Kıvırcık salata

Yapılışı:
Zeytinleri dilimleyin. Közbiberleri şeritler halinde kesin.
Patlıcanları ocak üstünde ya da fırında közleyin.İyice piştikten sonra kabuklarını soyun.Soyulmuş patlıcanların üzerinden limon suyu gezdirin ve üzerine tuz serpin. Ardından patlıcanları çatalla iyice ezin.Ezilmiş patlıcanlara zeytinyağı ilave edin.
Sosu için; derin bir kasede mayonez,yoğurt,kıyılmış sarımsak bir çatal yardımıyla köz patlıcana ilave edip karıştırın.
Hazırladığınız ezme patlıcanı içine yeşillik koyduğunuz servis tabağına alın. Üzerine közbiberleri, sarımsak halkaları ve zeytinlerle süsledikten sonra servis edin.
Afiyet Olsun

KAHVALTILIK PUFLAR


Malzemeler:
2 su bardağı kadar un
biraz su
1 çay kaşığı tuz
yarım paket
kabartma tozu
2-3 kaşık yoğurt
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar
Yapılışı:
Tüm malzemeleri karıştırıp yoğuruyoruz. Yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru 10 dakika kadar dinlendirirseniz daha güzel kabarıyor. daha sonra kızdırılmış sıvıyağda kızartıyoruz.
Afiyet Olsun.

ÇITIR BÖREK

Malzemeler:
1 kilo yufka
1 kase yarı yarıya su ve sıvıyağ karışımı
2 bardak su
İç Malzeme:
Peynirli iç için:
250 gr peynir
yarım demet maydanoz
tuz baharat
Patatesli iç için:
3 adet haşlanmış patates
istediğiniz baharatlar
tuz

Yapılışı:
Yufkalardan birini tezgaha yayın. Yağlı sulu sostan üzerine gezdirin. Yufkyı ikiye katlayın ve 8 üçgen parça çıkarın. İstediğiniz içten koyarak sigara böreği sarar gibi sarın. Yufkaların hepsine aynı işlemi uygulayın. Sardığınız börekleri İki bardak su koyduğunuz kasenin içine teker teker batırıp çıkarın, yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine susam serpip, Önceden ısıtılmış180 dereceli fırında pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet Olsun.

TAVUK CİĞER SOTE

Malzemeler:
1/2 kg tavuk ciğeri
2 adet kuru soğan
Pul biber, karabiber, sumak
3 kaşık sıvı yağ

Yapılışı:
Tavuk ciğerlerini temizleyin ve doğrayın. Bir tavaya yağı alın ve yağ ısınınca ciğerleri ekleyin ve kavurun. Ciğerler kavrulana kadar tuz atmatın. Çünkü çok sulanır. Ciğerler yarı yarıya kavrulunca Piyazlık doğradığınız kuru soğanları ekleyin ve iyice kavurun. Tuzunu baharatları atınca ciğer soteniz sevise hazır. Biz yanında bol yeşil salata yedik ve kızımıza da çok sevdiği yoğurt çorbasını yedirdik.Sizlere de Afiyet Olsun....

SÜTLÜ GÖZLEME


Malzemeler:
3 adet yufka
1 kase peynirli,maydonozlu yumurtalı iç harcı
1 bardak süt
2 ç.k. tereyağ

Yapılışı:
Peyniri kıyılmış maydonoz ve 1 yum urta ile karıştırın. Yufkaları teker teker tezgaha alın. Ortalarına içten yayın ve birkaç kaşık süt serpiştirin. Yufkaları katlayın. Artık gözlemeleriniz pişmeye hazır. Yapışmaz bir tavaya biraz tereyağ koyun ve gözlemelerin her iki tarafını kızartın.
Afiyet Olsun...

ÜÇGEN BÖREK (EL AÇMASI)

Malzemeler:

2 s.b. süt
2 ç.k yoğurt
3 ç.k. sirke
1/2 s.b. sıvı yağ
alabildiği kadar un
tuz
1 paket margarin
1 adet yumurta sarısı

İç İçin:
1 demet maydanoz
300 gr. lor

Yapılışı:
1. aşama:
Süt, yoğurt, sirke ve yarım bardak sıvı yağı bir kaba alalım. alabildiği kadar unumuzu ve tuzunu atalım. Yumuşak bir hamur elde edelim. Yumuşak bir hamur elde edene dek yoğuralım. Hamuru 8 parçaya bölelim. her parçayı beze yaparak 15- 20 dk.dinlendirelim.
2. aşama:
Bezelerin dördünü servis tabağı büyüklüğünde açalım. açtığınız bezelerin aralarına eritilmiş margarini sürelim ve üst üste dizelim. Bohça gibi katlayalım. Kat yerlerine de yağ sürelim. Diğer dört bezeye de aynı işlemi uygulayalım ve bohça gibi katlayalım. elde ettiğimiz iki bohçayı da buzdolabında 1 gün bekletelim.
3. aşama:
Ertesi gün merdane ile yarım parmak kalınlığında açalım. 10'ar cm'lik kareler keselim. Karelerin ortasına peynirli iç koyup, karşılıklı kenarlarını kapatalım. böreklerin üçgen şeklini almasını sağlayalım. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek, orta ısılı fırında pembeleşene kadar pişirelim.
Afiyet olsun.

ERİŞTELİ SULU KÖFTE


TERBİYELİ SULU KÖFTE


ÇİKOLATALI VİŞNELİ KEK


Ve kekimizin arasında fındıklı puding ve pudra şekerli hali





BAL KABAĞI PÜRELİ MUHALLEBİ


FINDIKLI PASTA


TEK KİŞİLİK SEBZELİ GÜVEÇ


ETİ TURTİ TATINDA FINDIKLI ÇİKOLATALI TURTA







FIRINDA KIZARMIŞ TAVUK


MUHALLEBİ YATAĞINDA ELMA DOLMASI


NAR EKŞİLİ KISIR


FIRINDA KÖFTELİ PATLICAN SANDVİÇ


ELMALI RULO KURABİYE


DOMATES TURŞUSU


TARÇINLI KURABİYE


MAYALI POĞAÇA


ŞEBİT MANTISI

Malzemeler:
4 Kişilik
Sosu İçin:
300 gr kıyma
4-5 kaşık zeytinyağı
5 adet sivri biber
3 adet kuru soğan
2 bardak rendelenmiş domates
2 bardak sıcak su
tuz,karabiber, pul biber

Hamuru için
4,5 su bardağı un
10gr yaş maya
1 + 1/2 su bardağı ılık su
tuz

Yapılışı:
Soğanları küçük küçük doğrayıp yağ ve biberle birlite tavaya koyun. Tavanın kapağı kapalı olarak 5 dakika kısık ateşte buharında pişirin. Kıymayı rendelenmişdomatesi, sıcak suyu katuı yarım saat kadar pişirin. tuzunu ve baharatlarını atınca sosunuz hazır olacak.

Hamuru için 3 bardak unu hamur yoğuracağınız kaba koyun. Ortasın mayayı koyun ve üzerine sudan biraz ekleyin. Mayanın üzerini un ile örtün. Un kabarıp yer yer çatladıktan sonra kalan unu , tuzu ve azar azar ılık
suyu ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
Hamuru mayalanması için ılık bir yerde bekletin. Hamurun iki katına çıkmasını bekleyin.
Mayalanan hamurunuzu yaklaşık 20 eşit bezeye ayırın. Tüm bezeleri 20 cm çapında açın. Açtığınız bezeleri sac üzerinde yada teflon tafada alt üst ederek pişirin. Pişen yufkaların üzerini soğumaması ve kurumaması için kapatın. Tüm yufkaları pişirme işi bittiğinde sırasıyla bir yufka üzerine ısıtılmış sos-yufka-sos olacak şekilde sıralayın. Porsiyon başına 4 yada 5 yufka olacak şekilde sıralayın. en üstte sos olacak. Sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz . Üzerine pul biber ve naneli yağ yakabilirsiniz.
Afiyet Olsun....

PEYNİRLİ MİLFÖY

Malzemeler:
Büyük paket milföy
250 gr. lor peyniri
2 yumurta sarısı
1 yumurta sarısı
yarım demet maydonoz
Tuz,istediğiniz baharatlar
Çörek otu, susam



Yapılışı:
Öncelikle milföyleri oda sıcaklığında bekletin.Peynir, kıyılmış maydonoz ve baharatları karıştırarak iç harcınızı hazırlayın.Sonra milföyleri dörde keserek her bir kareye iç harçtan koyarak üçgen milföy böreklerini hazırlayalım Rulo olanları hazırlamak içinde milföyleri enine ve boyuna merdaneyle incelterek büyütelim. Üçe keselim iç malzemeyi koyup rulo yapalım.Üzerine yumurtayı sürelim,çörek otu ve susam serpelim.Önceden ısınmış fırına koyup 20-25 dakika pişirelim. Afiyet olsun.

TATLI TUZLU KURU PASTA (PASTANE İŞİ)

Bu tarif pastanelerdeki tuzlu kurupastaya çok benziyor. Uzun süre taze kalıyor (1-2 hafta). Ağızda çıtır çıtır dağılıyor.
Malzemeler:
1 sb sıvıyağ 1/2 pk katıyağ (yarı yarıya tereyağ ile daha güzel oluyor)
1 sb yoğurt 2 yumurta (sadece sarısı üstüne sürmek için)
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 pk kabartma tozu
1/2 pk vanilya
aldığı kadar un
Yapılışı:
Tüm malzemelerimizi karıştırıp, aldığı kadar un ekliyoruz. 0.5 cm kalınlığında açıp kalıplarla kesiyorsunuz. Fırına veriyorsunuz. Çok lezzetli. Çocuklarınız da çok sevecek. Aynı tarifle isterseniz tatlı kurupasta da yapabilirsiniz. Tüm bu malzemelere 1 su bardağı pudra şekeri eklemeniz gerekiyor. Ama bizim tercihimiz tuzludan yana.
Afiyet olsun.

MARMELATLI DÜĞME KURABİYE

Malzemeler:
200 gr. margarin
1 su bardagi pudra sekeri
1 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3,5 su bardagi un
pudra şekeri
marmelat- fındık ezmesi,fıstık ezmesi, bal

Yapılışı:
Margarin oda sıcaklığında beklemiş olmalı. Tüm malzemeler karıştırılıp, yumuşak bir hamur elde edilir. Hazırlanan hamur dinlenmesiiçin 20 dakika üzerine nemli bir bez örterek bekletilir. daha sonra merdane ile yarım santim açılır. Çiçek ya da kalpşeklindeki kalıplarla kesilir. Hamurların yarısı kalıpla kesildikten sonra ortalarında yuvarlak bir kalıpla delik açılır. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında hafifçe pembeleşene dek pişirilir.

Pişen kurabiyelerden delik olmayana marmelet çikolata vb. sürülür, delik olan üzerine kapatılır. Pudra şekeri ile süslenir.
Afiyet olsun.

ÇATLAK POĞAÇALAR


Malzemeler
250 gr. erimiş margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un

İç Malzemeleri
Yağsız peynir,maydanoz yada patates,baharatlar
yada istediğiniz herhangi bir iç malzemesi.

Yapılışı

Yumurta ve sirkeyi karıştırın yağı,yoğurdu,unu ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun.
Yumuşak bir hamur elde edince ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Koparttığınız parçaları avuç içinde açıp malzemeyi koyun ve top haline getirin.Üzerine yumurta sarısı sürüp, fırına koymadan önce üzerine bıçak ile (+) işareti koyun. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dk. pişirin.
Afiyet Olsun...

MAYONEZLİ YUMURTA

Malzemeler
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı mayonez
bir tutam kıyılmış maydanoz ve dereotu
pul biber, karabiber, tuz

Yapılışı
Yumurtaları haşlayın. Şekildeki gibi keserek içinden sarılarını çıkarın. Bir kasede diğer malzemeler ile sarıları ezerek karıştırın. ve yumurta beyazlarının içine eşit miktarda tekrar yerleştirin. Çocuklar severek yiyiyor. Afiyet Olsun.